Riisitunturin kansallispuistossa nainen ja koira polulla

Alkusyksyn auringossa Riisitunturilla

Saimme mahdollisuuden lähteä retkeilemään koko perheen voimin syyskuun alussa. Aikana, jolloin syksy ja ruska tekevät tuloaan.

Päätimme lähteä Kuusamoon, jonne on kohtuullinen matka Etelä-Suomesta ja paljon päiväretkeilyyn sopivia luontokohteita. Niihin kuuluu myös Riisitunturi, joka sijaitsee naapurikunnassa Posiolla.

Näin pohjoisessa en ollut käynyt kuuteen vuoteen, lapseni ei kertaakaan.

Lähdimme reissuun ystäväperheen kanssa. Seurueeseemme kuului kaksi lasta, 3- ja 5-vuotiaat. Yösijaksi olimme tällä kertaa vuokranneet mökin Rukalta, josta on lyhyt matka sekä Riisitunturille että Kuusamon kohteisiin.

Kiireesti tunturiin

Riisitunturilla pääsee helposti nauttimaan tunturiluonnosta ja laajalle avautuvista maisemista matkustamatta kovin pohjoiseen.

Ensimmäisenä aamuna suorastaan kiirehdimme Riisitunturin kansallispuistoon. Myöhemmin viikolle oli luvattu epävakaista säätä, ja koska halusimme nähdä Riisitunturilta avautuvat maisemat, lähdimme matkaan heti, auringon paistaessa liki pilvettömältä taivaalta.

Ensimmäisen kerran olen käynyt Riisitunturilla viisitoista vuotta sitten. Metsähallitus on sen jälkeen rakentanut uuden lähtöpaikan ja uusia retkeilyreittejä, joille se on antanut hauskat nimet: Riisin rietas (11 km) ja Riisin rääpäsy (4 km). Jos kaipaa lyhyempää reittiä, voi kulkea Riisitunturin lähtöpisteeltä autiotuvalle ja takaisin (yhteensä 3 km). Suosittelen kuitenkin jatkamaan Riisitunturin laelle, josta avautuu upea maisema.

Edellisellä kerralla olin lähtenyt liikkeelle Noukavaarasta. Tämän lähtöpaikan Metsähallitus on sittemmin poistanut käytöstä tien huonon kunnon vuoksi (Riisitunturin reittikuvaukset).

Riisin rääpäsy (4,3 km)

Lähdimme Riisin rääpäsyksi nimetylle reilun neljän kilometrin rengasreitille, joka kulkee Riisitunturin autiotuvan kautta tunturin huipulle. Me koimme tämän kiertosuunnan mukavaksi erityisesti siksi, että eväiden syöminen autiotuvan tulipaikalla on mahdollista ennemmin. Reitin voi kulkea myös toiseen suuntaan, jolloin autiotupa tulee vastaan puolivälin jälkeen.

Punaisena hohtavia mustikanvarpuja

Pitkästä ja kuumasta kesästä huolimatta merkkejä ruskasta oli jo nähtävissä. Mustikanvarvut loistivat punaisena auringonpaisteessa.

Opaste Riisitunturille ja Noukavaaraan

Lapset riemuitsivat ja juoksivat kilpaa mustikkamättäältä toiselle. Kulkiessamme nautimme auringosta ja lämpimästä ilmasta. Hetkittäin tarkeni myös t-paita päällä.

Harvojen kuusien takaa pilkistää Kitkajärvi

Riisitunturin rinteille noustessa Kitkajärvi ja Rukatunturi sen takana pilkottaa hapsuisten, äärioloissaan kasvavien kuusten takana.

Yksinäinen mänty Riisitunturilla

Eväät nautimme Riisitunturin autiotuvalla, jossa oli muutama muukin makkaranpaistoporukka samaan aikaan. Aamun kiirehtiminen kostautui sen verran, että osa eväistä oli lähtötohinassa unohtunut matkasta. Mutta onneksi olimme varustautuneet muutoin sen verran hyvin, ettei siitä aiheutunut hetken harmitusta kummempaa haittaa. Valokuvia ei kylläkään tullut eväshetkestä eikä autiotuvan ympäristöstä napsittua. Tupa on puiden suojassa, eikä sieltä avaudu kummoisia maisemia.

Riisitunturille kulkeva polku

Täällä tutustuin ensimmäistä kertaa murskeella kestävöitettyihin polkuihin. Kestävöitetty polku on helppokulkuinen ja estää hyvin maaston kulumisen. Kulkiessani pohdin sen vaikutuksia maisemaan ja luonnossa liikkumiseen.

Tyyni tunturilampi

Riisitunturin kyljessä lepää Ikkunalampi, jonka vieressä pitkospuilla on penkki levähtämistä varten.

Harvapuustoista maisemaa Riisitunturilla

Maisema on avara, vaikka täällä vielä kuusi kasvaa melkoisen korkealla.

Riisitunturille on helppo nousta. Maasto nousee tasaisesti ja polku oli lähes erinomaisessa kunnossa. Tunturin laelta avautuu näkymä Kitkajärvelle.

Riisinturiln laelta näkymä Kitkajärvelle

Löytyipä matkalta vielä ihania aarteitakin, kimaltelevia, kirkkaita kiviä.

Kiiltävä kivi lapsen kädessä

Edellisen kerran, elokuun alussa 2003, liikkeellä oli ainakin muistikuvissani vähemmän retkeilijöitä ja tunnelma erämaisempi. Liekö vaikuttanut ajankohta vai ovatko Metsähallituksen uudet retkeilyreitit lisänneet paikan suosiota, en tiedä. Joka tapauksessa Riisitunturi on oivallinen paikka nauttia tunturiluonnosta. Olen iloinen siitä, että kävijät ovat löytäneet Riisitunturin, joka vielä viitisentoista vuotta sitten tuntui liki unohdetulta kohteelta.

Avointa maisemaa Riisitunturilla

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *