Nainen ja lapsi kävelevät polulla käsi kädessä

Etelä-Konneveden kansallispuisto: Kalajan kierros

Kalajan kierros on upea reitti Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Olen haaveillut tämän luontopolun kulkemisesta siitä asti, kun kansallispuisto perustettiin vuonna 2014. Olen käynyt täällä aiemmin joskus 2000-luvun alussa ja kansallispuiston alueen vesillä liikkunut kyllä aikanaan paljon työni puolesta, mutta mannerosuus on jäänyt vieraammaksi. 

Tänä vuonna perheellämme oli yksi ainoa syyslomapäivä, ja silloin suuntasimme Kalajan kierrokselle. Vaikka oli syyslomakauden lauantai, seisoi saapuessamme Kalajan isolla parkkipaikalla vain neljä muuta autoa.

Upeat maisemat ja historian havinaa

Reitin alkuosa on helppokulkuista, leveää polkua. Matkan varrella voi ihmetellä vanhan torpan jäännöksiä, jotka tuovat mieleen reilun sadan vuoden takaisen elinkeinon ja elämän maaseudulla.

Polku johtaa Vuori-Kalajan lammen rannalla sijaitsevalle laavulle. Jo tämä paikka on upea. Lampi on poikkeuksellisen kirkas ja syvä, sen syvin kohta on peräti 30 metriä. Vastarannalla kohoaa vaikuttava, jyrkkärinteinen Kalajanvuori. Laavu on poikkeuksellisen komea ja sen lisäksi löytyy nuotiopaikka ja parikin pöytä- ja penkkiryhmää.

Mäntyjen ympäröimä hieno laavu

Polku Kalajanvuorelle kulkee lammen rantaa myötäillen. Hauska yllätys reitin varrella on Feliks Tarasoffin mökki, joka putkahtaa  esiin vanhan metsän uumenista. Harmaa, pieni mökki on rakennettu 1970-luvulla, mikä tekee mökistä hämmästyttävän uuden siihen nähden, millaista elämää mies ja hevonen ovat “paritalossaan” viettäneet. Toisessa päässä mökkiä on asuinpuoli, jonka pysähtynyttä tunnelmaa voi ihastella ikkunasta. Viereinen ovi aukeaa, ja kurkistaminen sinne paljastaa sen soveltuvan hevosen asuinpaikaksi.

Vanha harmaa mökki metsässä

Vanhassa metsässä kasvaa valtavia haapoja, joiden pudottamat lehdet värittävät maaston keltaiseksi. Eri-ikäiset ja lahonneet haavat luovat arvokkaan elinympäristön monille uhanalaisille ja harvaisille eliölajeille.

vihreää raidankeuhkojäkälää haavan rungolla

Reitti Kalajanvuorelle on jyrkkyytensä vuoksi paikoin haastava ja vaikeakulkuinen. Kansallispuiston myötä kävijämäärät ovat varmasti kasvaneet ja se näkyy maaston voimaakkaana kulumisena.

Maisema jossa puiden välistä pilkottaa lampi

Kiipeämisen vaiva palkitsee upeina maisemina eri suuntiin Kalajanvuorelta avautuviin maisemiin. Maisema avautuu kauas, ja näky on vaikuttava myös syyspäivän harmaudessa.

 

Alueen reitit vaihtelevat esteettömästä haastavaan

Kansallispuiston perustamisen myötä alueelle on rakennettu reitistö tulipaikkoineen. Vuori-Kalajan lammen rannalla sijaitsevalle laavulle pääsee alun helppokulkuista leveää polkua pitkin jopa lastenrattailla. Laavulle pääsee myös esteetöntä reittiä pitkin, mutta tiellä on puomi, johon liikuntarajoitteiset saavat avaimen soittamalla Metsähallituksen asiakaspalveluun. Alueen reitteihin voi tutustua Luontoon.fi-sivustolla.

esteettömät pitkospuut ja opastekyltit

 

 

 

1 ajatus aiheesta “Etelä-Konneveden kansallispuisto: Kalajan kierros”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *