Metsäpolulla kävelee koira, mies ja tyttö, kyltissä lukee luontopolku

Eväsretkellä Pesäkallion luonnonsuojelualueella

Hei pitkästä aikaa! Talvi on ollut meille hiljaista aikaa retkeilyn suhteen. Arki menee töissä, ja viikonloppuisin olemme olleet paljon kotona. Uuden (vanhan) omakotitalon hankkiminen viime kesänä on tuonut uutta ajanvietettä, kuten tapetointia ja maalaamista.

Helmikuun viimeisenä päivänä lähdimme pitkän retkitauon jälkeen käymään Pirunpesän tutulla luontopolulla. Siitä – ehkä – kerron toisella kertaa. Poikkeustilanne koronaviruksen vuoksi toi mahdollisuuden lähteä seuraavanikin viikonloppuna retkelle, kun sunnuntaiksi suunniteltu käynti Raksa-messuilla peruuntui.

Monella menojen ja tapaamisten peruuntuminen on tuonut mieleen ulkoilun ja retket luontokohteisiin. Se on mahtava juttu, sillä luonto rauhoittaa ja tasapainoittaa mieltä ja hoitaa kehoa. Mikäs sen parempi paikka, kun ryhmäliikuntatunnit, tapahtumat ja muut aktiviteetit on nyt lähes kaikki peruttu.

Pesäkallion luontopolku lähtee läheltä Merrasjärveä

Pesäkallion luontopolku sijaitsee Lahdessa lähellä Merrasjärveä, Vääksyyn menevän tien varrella. Pesäkalliolla kiertää leveämpi kuntopolku, mutta sieltä löytyy myös kiehtova luontopolku. Merrasjärven parkkipaikalta suunnataan kuntopolulle, josta pian kääntyy vasemmalle luontopolulle ohjaava kyltti. Reitin merkintöjen selkeydestä en tiedä, sillä meidän kulkumme on täällä yleensä suunnannut myös pois polulta.

Pesäkallion luonnonsuojelualueen luontopolku alkaa kuusimetsän vihreässä syleilyssä. Vaikka koronatilanne oli jo innostanut suomalaisia lähtemään metsään, maaliskuisena lauantaina luontopolulla kohtasimme vain muutamia perheitä. Ilmeisesti polku on kuitenkin suosittu, sillä maasto on paikoin hyvin kulunutta.

Retkitunnelmaa Trangialla

Olemme käyneet täällä aikaisemminkin eväsretkellä. Aurinko houkutteli nousemaan polulta kalliolle, jossa edellisellä kerrallakin söimme eväitä.

Tällä kertaa teimme ruokaa Trangialla. Kun pitkiä retkiä ei ole tullut tehtyä, tuo Trangia tuulahduksen pidemmästäkin retkestä. Trangia ei sido nuotiopaikkoihin, vaan voi valita mieleisen paikan mistä vaan. Verrattuna eväsleipiin on  mukava pysähtyä hetkeksi keittelemään ruokaa.

Retkikeittimessä valmistuu vihreää pestopastaa ja parsakaalia

Luntahan täällä ei ole ollut juuri koko talvena. Yöllä oli kuitenkin ollut pakkasta, joten metsä oli hyvin kuiva. Lasta ilostutti erilaiset ja -kokoiset jäätyneet lammikot, joiden kantavuutta oli hauska testata.

Paluumatkalla vei kuin varkain samaa reittiä kuin edellisellä kerralla. Olen huomannut, että erityisesti karut ja kallioiset vanhat metsät täällä etelässäkin tuovat ainakin minulle erämaisen tunnelman.

Koira ja tyttö kävelevät metsäpolulla peräkkäin

Polku laskeutui kallion alla olevalle pienelle suolle. Suon pinta oli jäässä ja kesti ainakin keveimpien askeleet.

Koira seisoo jäisen avosuon reunassa

Retken loppuun täällä kuuluu Merrasjärven rannalla keinuminen ja maisemakuva järvestä.

Maisema jäiselle järvelle, iso koivu rannalla

Tutustu Pesäkallion luonnonsuojelualueeseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *