Puiden välistä näkymä Oulankajoelle

Kurkistus Oulangan kansallispuistoon: Hiiden hurmos ja Kiutakönkään kuohut

Olen käynyt kerran aikaisemmin Oulangan kansallispuistossa sen verran, että näin Kiutakönkään. Nyt lähdimme päiväretkelle Hiiden hurmoksen polulle, jonka lähtöpaikka on Oulangan luontokeskuksen luona. Kun noin 5 kilometrin reittu kulkee ensin Hiidenlampien kautta ja palaa lopuksi Oulankajoen varteen ihailemaan kuuluisaa Kiutaköngästä. Helpoimmin kosken näkee Könkään kuohun esteettömältä reitiltä (matka yhteen suuntaan 100 m) tai Kiutakönkään polulta (1 km), joka on osa Hiiden hurmoksenkin reittiä.

Rauhallisesti virtaava Oulankajoki

Vanhaa mäntymetsää ja poroja

Vaikka edellisenä päivänä olimme olleet Riisitunturilla, ei lapsissa näkynyt väsymisen merkkejä. Lapset juoksivat innoissaan jo parkkipaikalla ja jatkoivat lähes koko reitin edellisen päivän tyylillä, juoksuaskelin mustikkamättäältä toiselle. Taas tuli ihmeteltyä lasten energiaa. Kuka meistä aikuisista jaksaisi paahtaa samanlaisella vauhdilla ja innolla koko päivän?

Tyttö juoksee polulla

Tämäkin päivä oli edellisen tapaan lämmin. Välillä kuljettiin t-paidoissa, vaikka oli syyskuu. Tämän retken ainoa uija kastautui heti alkumatkalla.

Koira uimassa joessa

Hyväkuntoinen polku kuljettaa läpi mäntykankaiden. En muistanut, miten paljon katseltaa vanhoissa metsissä on.  Jokainen puu on omannäköisensä, jollakin latva kaartuu tuonne, toisella tänne. Jotkut ovat kuolleita, mutta jatkavat tärkeässä tehtävässä hyönteisten ja sienten kasvualustana.

Hyväkuntoinen polku metsässä

Kaatuneita puita

Vanhan metsän lisäksi polun varrella voi ihastella Hiidenlampia, vanhaa poroerotuspaikkaa ja vanhoja metsäniittyjä, joita Metsähallitus hoitaa edelleen säilyttääkseen arvokkaita perinneympäristöjä.

Lounastauolle löytyi mukava paikka lammen rannalta, aivan pitkospuiden vierestä. Istuskelimme keittelemässä ruokaa retkikeittimillä, kun lapset hihkaisivat: “Poroja!” Pitkoksia pitkin kopsutteli kaksi poroa perätysten. Porot kulkivat ohitsemme kaikessa rauhassa, kuin meitä ei olisi siinä vieressä ollut.

Istuva koira katselee lammelle

Kaksi poroa kävelee pitkospuita pitkin

Kaksi poroa kulkee poispäin pitkospuita pitkin

Palasimme Oulankajoen varteen ja ihastelimme kuohuvaa koskea sen kallioisilta reunoilta.

Kiutaköngäs toiseltakin puolelta

Retken onnistuneen ensimmäisen etapin jälken nautimme jäätelöt luontokeskuksen terassilla. Kukapa niitä sisällä söisi, kun sää oli mitä parhain.

Kiutakönkään eteläpuolen tulipaikka ei ollut ollut houkutteleva. Koski jäi hieman syrjään, eikä miljöö tuntunut viihtyisältä. Koska päivän ohjelmaan oli suunniteltu lopuksi perinteistä makkaranpaistoa, suuntasimme autoilla Oulankajoen toiselle puolelle. Esteetön reitti, Könkään kuohu, johdattaa nimensä mukaisesti kuohuvalle Kiutakönkäälle.

Koski

Reitin varrella oli viihtyisä ja rauhallinen tulipaikka. Tulien valmistuessa ehti hyvin käydä katsomassa Kiutaköngästä täältäkin puolelta. Mukava pieni luontopolku, jossa sai ainakin tällä kerralla varsin rauhassa nauttia koskimaisemasta ja siististä, hyvinhoidetusta tulipaikasta.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *