Järven talvinen rantamaisema

Lapakisto talvella

Lahden Lapakisto on suosittu retkikohde lähellä kaupunkia. Lapakistoon pääsee myös talvella, ainakin viime viikonloppuna tie oli hyvässä kunnossa ja parkkipaikkakin aurattu. Johtuikohan hieman nuhruisesta säästä, koska autoja oli meidän lisäksemme siellä vain muutama. Lapakiston suosio on kasvanut vuosi vuodelta, ja parkkipaikkaa on jo jouduttu laajentamaan tien varteen. Mutta nyt mahtui hyvin parkkipaikalle ja poluillakin kohtasimme vain kaksi muuta seuruetta.

Rantametsää talvella

Lähikuva lahopuusta, jota on tikka ja hyönteiset syönyt

Lämpötila oli yhden tai kaksi astetta plussan puolella, joten polut olivat suhteellisen pehmeitä, eikä liukkaudesta tarvinnut suuremmin kärsiä. Kuljimme Pitkäjärven tulipaikalle järven rantaa pitkin kulkevaa polkua ja palasimme takaisin ylempää reittiä. Molemmat polut olivat hyvin pysyneet auki ja helppoja kulkea. Järven jäälle emme enää tohtineet mennä, rannassa oli jo niin paljon vettä. Jälkienkään perusteella jäällä ei ollut enää kulkenut kuin jänikset ja kettu.

Luminen järven jää

Kivenvyörymän kohdalla oli hienoja jäämuodostelmia, kun vesi on jäätynyt valuessaan kallioilta alas. Olen Instagramissa nähnyt vieläkin hienommat jäämuodostolman Lapakistossa ja veikkaan sen löytyvän juurikin Pitkäjärven tulipaikan kohdalta. Seuraavaana talvena täytyy tulla paremman jään aikana katsomaan osuuko arvaukseni kohdalleen.

Jäätä valuu kalliolta

Jääpuikkoja valuu kalliolta

Tulipaikalla oli vielä joitakin pöllejä polttopuuta jäljellä, mutta kovin pitkään ne tuskin riittävät ennen seuraavaa huoltokuormaa.

Lähikuva nuotiosta

Lapakisto on mainio paikka talviseen lähiretkeilyyn. Ainoana huonona puolena se, että rantakivikoissa paljon kuljetut polut saattavat olla talvella liukkaita, joten nastalliset kengät ovat suositeltava varuste. Muutamaa vuotta aikaisemmin olemme olleet ihan ensimmäisellä esteettömällä tulipaikalla Lapakisto-järven rannalla ja silloin liikkuneet myös jäätä pitkin. Se toki vaatii aina asiallista arvioita jään kestävyydestä. Täällä on myös ollut muutamana talvena hienoja kuvioita jäällä, joita löytyy esimerkiksi Instagramista hastagilla #Lapakisto.

Lapakistosta olen kertonut aikaisemmin jutussa Syksyinen sunnuntapäivä Lapakistossa.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *