Linnaistensuo vetää puoleensa vaikka perjantai-iltana

Lahden kainalosta löytyy arvokas suoalue, Linnaistensuo.  Se on suosittu ulkoilukohde, eikä suotta. Harvoin näin lähellä eteläsuomalaista kaupunkia pääsee ihastelemaan avointa suomaisemaa.

Suo  on rauhoitettu vuonna 1982 ja laajennettu vuonna 2003. Suojelualueen koko on 200 hehtaaria.

Tarkkasilmäinen kulkija löytää maisemasta rauhoitusta ennen kaivetut ojat. Nykyisin ne ovat rahkasammaleen täyttämät.

Linnaistensuon luontopolku

Linnaistensuon halki kulkevalla luontopolulla voi elokuisena perjantai-iltanakin tavata monta ulkoilijaa. Perheitä, pariskuntia ja yksin kulkevia.

Lähes kokonaan pitkostettu luontopolku on 1,5 kilometrin pituinen.  Kun polun kulkee päästä päähän, matkaa kertyy kolme kilometriä. Polulle pääsee Ilolantieltä tai Korvenrannantieltä. Molemmissa päissä on pieni parkkipaikka ja opasteet polulle.

Molemmista suunnista alkumatka kuljetaan vanhassa kuusikossa, joka vaiheittain muuttuu avoimeksi, karuksi keidassuoksi.

Kiertelevät korpit ja suon tuoksu

Astelen kohti Linnaistensuota tällä kertaa itsekseni. Ilma tuntuu lämpimältä, muttei superhelteiden jäljiltä kuitenkaan kuumalta, vaikka auton lämpömittarissa olikin lähtiessä ollut kaksikymmentäneljä astetta.

Hengitän vanhan kuusimetsän vihreää matkalla suolle. Maassa makaa puita, osa sammaleen peittämiä, osa hiljattain kaatuneita. Metsä uhkuu sellaisia vihreän ja ruskean sävyjä, joita mukanani kulkevan kännykän kamera ei kykene ikuistamaan.

Metsä harvenee. Suo tuoksuu. Taivas vetäytyy pilvien taakse, mutta ilma ei liiku. Korpit kiertelevät ja kraakkuvat suon yllä.

Myöhemmin illalla alkaa sataa ja yöllä herään rajuun ukkoskuuroon. Sitä ilma aikaisemmin suolla enteilikin.

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *