Tyttö juoksee polulla

Neljä tärkeintä retkikohdetta vuonna 2018

Tähän aikaan vuodesta ajatukset suuntautuvat uuden vuoden lisäksi päättyvään vuoteen. Päällimmäisenä mielessä on tuttuja suosikkikohteita ja uusia paikkoja, joissa olen retkeillyt yksin, perheen, koiran ja ystävien kanssa. Listasin tämän vuoden retkieni neljä tärkeintä kohdetta.

1. Tiirismaan kierros eli Pirunpesän alue Hollolassa

Tänäkin vuonna Pirupesän alue on ollut suosikkikohteeni Lahden seudulla. Tänne ovat useimmat pienet retkeni suuntautuneet. Niin usein, että lukumäärää en osaa sanoa. Eniten pidän vanhan luontopolun reitistä, joka kiertää Pirupesän luonnonsuojelualueen vanhassa metsässä. Tällä alueella tunnelma on paikoin erämainen.

Alueelle on rakennettu uusi retkeilyreitti, Tiirismaan kierros. 4,5 kilometrin pituisen reitin varrelle osuvat myös Pirunpesän kalliot ja kaksi tulipaikkaa. Uusi, kunnostettu Martan maja on mukava levähdyspaikka puolivälissä kierrosta, metsän keskellä. Vaikka metsä on nuorta, pidän tämänkin paikan tunnelmasta. Täällä lisää Tiirismaan kierroksen tunnelmia.

2. Linnaistensuo Lahdessa

Linnaistensuo on eteläsuomalaisittain harvinainen, lähes luonnontilainen avosuo. Erityislaatuisuutta korostaa sijainti lähellä kaupunkia. Suon poikki kulkee 1,5 kilometrin pituinen pitkostettu luontopolku. Täälläkin on mahdollista tavoittaa lähes erämainen tunnelma, vaikka suo sijaitsee Lahden kainalossa, lähellä vilkasta valtatie neljää. Kävin nauttimassa Linnaistensuon tunnelmasta elokuisena perjantai-iltana.

3. Oulangan kansallispuisto

Syksyiseltä Kuusamon reissulta on vaikea valita suosikkikohdetta. Teimme päiväretket Riisitunturille, Valtavaaralle ja Oulangan kansallispuistoon.  Näistä päädyin nostamaan tähän Oulangan kansallispuiston, joka on tunnettu Kiutakönkään koskesta ja Karhunkierroksesta. Se on myös mainio kohde erilaisille päiväretkille lasten kanssa. Monen pituisista ja erilaisissa maisemissa kulkevista reiteistä voi valita seurueelle sopivimman ja kiinnostavimman. Esteettömille reiteille pääsee vaikka lastenvaunuilla. Isompien retkeilijöiden kanssa voi kulkea vaikkapa 12 kilometrin pituisen pienen karhunkierroksen. Maisemat vaihtelevat jylhistä koskista ja vuolaana virtaavasta Oulankajoesta vanhoihin metsiin ja pohjoisiin perinneympäristöihin.

Vanha poroerotus

Me kävelimme neljän aikuisen ja kahden alle kouluikäisen lapsen kanssa Hiiden hurmoksen viiden kilometrin reitin ja kävimme päivän päätteeksi Könkään kuohun esteettömän polun varrella olevalla tulipaikalla. Näimme komean Kiutakönkään kosken molemmilta puolilta jokea. Hiiden hurmoksen polulla pääsi ihailemaan muun muassa vanhoja mäntymetsiä, suomaisemia, poroja ja poroerotuspaikkaa sekä vanhaa niittyä latoineen. Täällä lisää retkistämme Oulangan kansallispuistossa.

4. Oma vuori

Omaa vuorta en voi olla mainitsematta, kun kirjoitan ylös vuoden tärkeimpiä retkipaikkojani. Tämä on metsä, jonne tänäkin vuonna askeleeni ovat useimmiten suuntautuneet.  Lukuisia kertoja, kaikkina vuoden aikoina. Tunnen jokaisella kerralla itseni etuoikeutetuksi, kun voin vapaa-ajanpaikkamme pihasta astella suoraan vanhaan, suojeltuun metsään. Vaikka alue ei ole suuri, vaihtelee ympäristö karusta kalliomänniköstä satumaiseen kuusimetsään. Korkeimmalta kohdalta avautuvat kauniit järvimaisemat.

Sinistä taivasta pilkottaa lumisten puiden välistä

Usein askeleet kulkevat tuttuja reittejä, mutta löydän täältä myös jatkuvasti uusia kolkkia. Jokaisena  hetkenä metsä on  omanlaisensa. Olen kertonut vuoresta kahdessa kirjoituksessa: Vuorella ja Winter wonderland.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *