Kuva shinin-yoku-kirjasta

Shinrin-yoku – miksi japanilaiset harrastavat metsäkylpyjä?

Tammikuu on ollut sekä sisäänpäänkääntymisen että avoimemman ja rohkeamman suhtautumisen opettelua sekä itseen että elämään ja sen tuomiin haasteisiin. Muutamat asiat ovat päättyneet tai päättymässä ja uusia on alkamassa. Perhettä on koetellut poikkeuksellisen monta flunssaa tammikuun aikana, melkeinpä koko ajan joku on sairastanut. Olin viikon äänetön, mikä toi mielenkiintoisen näkökulman arkeen. Kun muita oireita ei  juuri ollut, keskustelin tekstiviesteitse työtarjouksesta, kävin joogaamassa ja luovan kirjoittamisen kurssilla hiljaisena vain välttämättömimmät asiat hiljaa kähisten.

Japanissa lääkäri määrää metsäterapiaa

Luontoretket ovat  jääneet vähäisemmiksi, kuin mitä tiedän että olisi ollut hyväksi. Siksi tartuin uudestaan yöpöydälläni majailleeseen kirjaan japanilaisesta metsäkylvystä.  Olen lukenut jo kerran aikaisemmin kirjan  Shinrin-yoku – japanilaisen metsäkylvyn salaisuudet, ja jättänyt sen käden ulottuville koska jo pelkästään kirjaa selailemalla voi kokea pienen luontoelämyksen.

Japanissa on kymmeniä metsäterapiakeskuksia ja japanilaiset lääkärit voivat määrätä potilaansa metsään hoitaakseen heidän terveyttään. Metsäkylvystä on tullut yksi stressinhallinnan ja terveydestä huolehtimisen keinoista.

Kirjan mukaan metsäkylpy voi

 • vähentää verenpainetta
 • poistaa stressiä
 • parantaa sydämen ja verenkierron toimintaa sekä aineenvaihduntaa
 • alentaa verensokeria
 • parantaa keskittymiskykyä ja muistia
 • parantaa mielialaa ja helpottaa masennusta
 • parantaa kivunsietokykyä
 • lisätä energiaa
 • tehostaa vastustuskykyä
 • auttaa painonhallinnassa sekä
 • parantaa unta.

Kirjoittaja, metsälääketieteen tutkija Qing Li, kertoo pääkohtia tutkimustensa tuloksista. Metsässä vietetyn ajan vaikutuksia stressiin on tutkittu mm. mittaamalla stressihormonien, kuten kortisolin ja adrenaliinin määrää elimistössä. Tutkimuksissa on havaittu myös syöpää vastaan taistelevien proteiinien määrän nousevan, kun metsässä on vietetty pitkiä aikoja. Aikamoisia tuloksia, ihan vaan oleilemalla metsässä.

Mitä metsäkylpy sitten tarkoittaa?

Metsäkylvyllä tarkoitetaan yksinkertaisesti metsässä vietettyä aikaa. Metsäkylvyn tarkoituksena on nauttia luonnosta kaikki aistit avoimena. Parhaiten onnistut jättämällä puhelimen ja kameran pois matkasta ja samoilemalla metsässä ilman sen kummenpaa tarkoitusta tai päämäärää. Anna kehosi ohjata kulkuasi. Kuulostele, minne se haluaa sinun menevän. Haistele. Kuuntele. Älä kiirehdi, sinun ei tarvitse päätyä erityisesti mihinkään. Nauti äänistä, tuoksuista, maisemasta ja hengitä metsää sisääsi.

Rauhan ja rentouden löytämiseen metsässä ei ole yhtä oikeaa tapaa. Kuuntelemalla itseäsi löydät mielipaikkasi ja tapasi nauttia metsästä, joka voi olla vaikka rauhallista kävelemistä, metsäjoogaa tai kasvien tutkimista.

Aina ei ole mahdollista lähteä metsään. Ainoa, mitä metsäkylpyä varten tarvitset, ovat puut. Hyvää tekevän yhteyden luontoon voi palauttaa metsän lisäksi lähiluonnossa, puistossa, omalla pihamaalla tai jopa katselemalla kauniita luontokuvia. Pienikin vihreä tauko voi helpottaa hetkeksi henkistä uupumusta.

 

Kohti uutta

Alkanut vuosi tulee uuden työn myötä muuttamaan arkeani niin, etten todennäköisesti pysty viettämään maalla yhtä paljon aikaa kuin aikaisemmin. Tammikuussa olisi ollut mahdollisuus lähteä maalle muutamaksi päiväksi, mutta päätin lopulta toisin eli jäädä kotiin kaupunkiin. Annan rakennusten ja pihapiirin levätä vielä hetken hiljaisuudessa, lumikerroksen suojassa, ja yritän myöhemmin päästä viikonloppuisin nauttimaan vähän pienemmillä pakkasilla paikastamme. Ja sitä ennen nauttia kaupungin lähiluonnosta, talvesta ja ihanista kirjoista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *